Υπηρεσίες για Παιδιά & Εφήβους

Z

Κλινική Αξιολόγηση & Διαφοροδιάγνωση

Οι Υπηρεσίες μας για τα παιδιά ξεκινούν με την σαφή και ακριβή αξιολόγηση και διαφοροδιάγνωση του κάθε παιδιού. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για την ορθή παρέμβαση. Η διαδικασία είναι ενδελεχής και πρέπει να πραγματοποιείται ακόμα και αν υπάρχει ήδη διαγνωστικός χαρακτηρισμός (π.χ.F90.0 κ.λπ.) από άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, καθώς αναγνωρίζουμε την μοναδικότητα του κάθε παιδιού ως προς την ακριβή ειδική συμπτωματολογία, την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες και την προσωπικότητά του.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται πάντα κατόπιν σαφούς ενημέρωσης των γονέων και της έγκρισής τους. Επιπλέον, προσαρμόζεται επακριβώς στις ανάγκες του παιδιού ώστε οι μικροί μας φίλοι και οι γονείς να μην ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο. Καθορίζεται από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τους γονείς αρχικά, το αίτημα αλλά και την κλινική παρατήρηση του παιδιού. Κατά τη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί οι γονείς να συμπληρώσουν ειδικά έντυπα. Η αξιολόγηση των παιδιών πέρα από την παρατήρηση, περιλαμβάνει τη χρήση έγκυρων και σταθμισμένων στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό ψυχομετρικών δοκιμασιών. Οι δοκιμασίες αυτές συνήθως απαιτούν κυρίως την προφορική συμμετοχή του παιδιού, την επιλογή απαντήσεων ή τη χρήση χαρτιού και μολυβιού.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση του παιδιού ποικίλλει ανάλογα με τις δοκιμασίες από 30 έως 90 λεπτά συνήθως σε μία συνάντηση. Επίσης, ενδέχεται τα πρώτα αποτελέσματα από κάποιες δοκιμασίες να δείξουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και κάποια επιπλέον δοκιμασία. Σε αυτή την περίπτωση και κατόπιν συζήτησης με τους γονείς, κατανέμουμε τον χρόνο αξιολόγησης σε δύο συνεδρίες αναλόγως της ηλικίας και των αντοχών του παιδιού.

Στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς ενημερώνονται προφορικώς λεπτομερέστατα για τα αποτελέσματα. Μπορεί να δοθεί κατόπιν αιτήματος των γονέων και πλήρης γραπτή έκθεση. Είναι επίσης δυνατή και η ειδική γραπτή έκθεση αν απαιτηθεί από άλλον φορέα προκειμένου να κατατεθεί από τους γονείς.

Z

Ψυχολογική παρέμβαση, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση σε παιδιά

Η παρέμβαση και υποστήριξη στα παιδιά ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ζητημάτων διαπαιδαγώγησης, συμπεριφοράς, κοινωνικοποίησης, προβλημάτων του συναισθήματος, διαχείρισης άγχους. Ενδύκνειται, επίσης, σε περιπτώσεις οικογενειακών προβλημάτων, ζητημάτων αλλαγής της οικογενειακής δομής, διαζυγίου, πένθους και απωλειών, ζητημάτων ενδο-οικογενειακής βίας. Οι υπηρεσίες παρέμβασης και υποστήριξης για παιδιά είναι πάντα προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

Δημιουργείται εξατομικευμένο πρόγραμμα & κλινικό πρωτόκολλο με βάση το λεπτομερές ιστορικό και την ενδελεχή αξιολόγηση που έχει προηγηθεί.
Η παρέμβαση και υποστήριξη πραγματοποιείται με χρήση εξειδικευμένου υλικού όπως ψυχολογικό θεραπευτικό / αναλυτικό / προσωπικής ανάπτυξης, ασκήσεις σεναρίων, φυλλαδίων, καλλιτεχνικής έκφρασης, παιδαγωγικό και ειδικό ηλεκτρονικό-λογισμικό υλικό εκπαίδευσης-ανατροφοδότησης.

Η ψυχο-εκπαίδευση των παιδιών περιλαμβάνει θεραπευτικό παιχνίδι, θεραπευτικής τέχνης και αισθητηριακής και κινητικής ανάπτυξης για τη συναισθηματική έκφραση και διαχείριση. Περιλαμβάνει επίσης τεχνικές αύξησης της αυτο-εκτίμησης και αντιμετώπισης φοβιών, άγχους, σχολικού εκφοβισμού, σχολικών επιδόσεων, διαχείρισης θυμού, παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς.

Z

Υποστήριξη σε εφήβους

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος για πολλά παιδιά τα οποία νιώθουν ότι βρίσκονται στο μεταίχμιο παιδικής και ενήλικης ζωής. Είναι αναμενόμενο και θεμιτό για την πορεία προς την ενηλικίωση το παιδί να εισέλθει σε μία περίοδο αμφισβήτησης του εαυτού, της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου προκειμένου να μπορέσει να διαμορφώσει σταδιακά άποψη, να ανακαλύψει το δικό του στίγμα ως προσωπικότητα και να θέσει σημαντικούς στόχους. Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι συχνά ιδιαίτερα επίπονη συναισθηματικά και συμπεριφορικά.

Πολλοί έφηβοι, μη αντέχοντας το έντονο, μη γνώριμο ως τότε και απρόσμενο συναισθηματικό φορτίο, πιστεύουν ότι πρόκειται για αδιέξοδη κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν έως και ακραίες και δραματικές συμπεριφορές όπως το να κλειστούν πλήρως στον εαυτό τους, να αποπειραθούν να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους, να αυτοτραυματιστούν ή και να αφαιρέσουν τη ζωή τους.

Η υποστήριξη του εφήβου είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες του και εξατομικευμένη αναλόγως του ιστορικού, της σχετικής αξιολόγησης με ερωτηματολόγια που συμπληρώνει ο ίδιος ο έφηβος, της φύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και της προσωπικότητάς του. Ο έφηβος έχει επιλογή σε μεγάλο βαθμό μέσα από ένα ευέλικτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων παρέμβασης που ενδείκνυνται για να βοηθηθεί αποτελεσματικά.

Z

Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε μαθητές

Ο ορθός επαγγελματικός προσανατολισμός στους εφήβους παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική τους υγεία, στην καλή σχέση τους με τον εαυτό τους, στην προώθηση ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτό-οργάνωσης, αίσθησης αυτό-ελέγχου και στις καλές σχολικές τους επιδόσεις. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πραγματοποιείται μέσω του ιστορικού που λαμβάνεται από τους γονείς και το ίδιο το παιδί, μέσω της αξιολόγησης της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων του, της χρήσης ειδικού ψυχομετρικού υλικού (τεστ), ασκήσεις αυτό-εκτίμησης, αυτό-αξιολόγησης, ανάπτυξης της αυτό-ανατροφοδότησης και της ικανότητας εποικοδομητικής κριτικής.

Z

Υποστήριξη σε υποψηφίους εισαγωγικών (Πανελληνίων) εξετάσεων

Η ψυχολογική υποστήριξη, ενθάρρυνση και ενδυνάμωση στους υποψηφίους των εισαγωγικών (Πανελληνίων) εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Αυτό επιτυγχάνεται μαθαίνοντας στον υποψήφιο, με μεθόδους της Γνωστικής Συμπεριφοριστικής και Θετικής Ψυχολογίας και της Προπονητικής Ζωής, να αντιμετωπίζει το σχετιζόμενο άγχος και εν μέρει να το χρησιμοποιεί με θετικό και παραγωγικό τρόπο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Χρησιμοποιούνται στρατηγικές συστηματοποίησης της μελέτης, αποδοτικών τρόπων μάθησης και ενδυνάμωσης μνήμης, τήρησης χρονοδιαγράμματος, αλλά και νοητικής και συναισθηματικής αποφόρτισης.

Z

Νευροψυχολογική Αξιολόγηση σε Παιδιά & Εφήβους

Η Νευροψυχολογία εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των διεργασιών που διεξάγονται στον εγκέφαλο. Ασχολείται με τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως η προσοχή, η αντίληψη, η μάθηση, η μνήμη, η σκέψη, ο λόγος και η συνειδητότητα.

Η Νευροψυχολογική αξιολόγηση αποτελεί πολύ συχνά μέρος της ευρύτερης κλινικής αξιολόγησης καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε έγκαιρα και με μεγάλη ακρίβεια στα παιδιά δυσκολίες και προβλήματα με τις νοητικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συναισθηματική τους ανάπτυξη και ψυχική υγεία, στην κοινωνικοποίησή τους, στη σχολική τους ετοιμότητα, ένταξη και επίδοση και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη για την ανίχνευση προβλημάτων εμφάνισης και ανάπτυξης λόγου, προσοχής και υπερκινητισμού (ΔΕΠ-Υ) πιθανών ειδικών μαθησιακών διαταραχών (Ε.Μ.Δ. όπως η δυσλεξία, η δυσγραφία, η δυσορθογραφία, η γενικευμένη μαθησιακή δυσκολία, η δυσαριθμησία, η γραφοκινητική διατραχή), αναπτυξιακών διαταραχών και συνδρόμων όπως οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Δ.Α.Δ. Asperger, αυτισμός με μειωμένο δείκτη νοημοσύνης, άτυπος αυτισμός, διαταραχή Rett, αποδιοργανωτική διαταραχή), σύνδρομο Down, χαμηλός δείκτης νοημοσύνης κλπ.
Η Νευροψυχολογική αξιολόγηση δεν στοχεύει απλά στην τυπική διαφορο-διάγνωση, αλλά στην εξατομικευμένη παρέμβαση η οποία θα καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού και άρα θα μας δώσει μία εγγυημένα κατά το δυνατόν επιτυχημένη πρόγνωση και πορεία.

Η λήψη ενός λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού από τους γονείς είναι σημαντική. Ακολουθεί αδρή κλινική παρατήρηση-εξέταση του παιδιού σε επίπεδο χωρο-χρονικού, κινητικού και οπτικο-χωρικού προσανατολισμού. Πραγματοποιείται εν συνεχεία χρήση των πλέον ενδεδειγμένων σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα διαγνωστικών τεστ ευρέως φάσματος. Η νευροψυχολογική αξιολόγηση περιλαμβάνει την ενδελεχή εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης και όλων των ανώτερων νοητικών λειτουργειών προσοχής, μνήμης κλπ. Συχνά συνοδεύεται και από ανάλογη συναισθηματική εκτίμηση του παιδιού προκειμένου να συμπληρωθεί το νευροψυχολογικό προφίλ του παιδιού.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση του παιδιού ποικίλλει ανάλογα με τις δοκιμασίες. Συνήθως διαρκεί από 90 έως 180 λεπτά, καθώς ενδέχεται τα πρώτα αποτελέσματα από κάποιες δοκιμασίες να δείξουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και κάποια επιπλέον δοκιμασία. Σε αυτή την περίπτωση και κατόπιν συζήτησης με τους γονείς, κατανέμουμε τον χρόνο αξιολόγησης σε δύο συνεδρίες αναλόγως της ηλικίας και των αντοχών του παιδιού.
Στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς ενημερώνονται προφορικώς λεπτομερέστατα για τα αποτελέσματα. Μπορεί να δοθεί κατόπιν αιτήματος των γονέων και πλήρης γραπτή έκθεση. Είναι επίσης δυνατή και η ειδική γραπτή έκθεση αν απαιτηθεί από άλλον φορέα να κατατεθεί από τους γονείς.

Z

Νευροψυχολογική Παρέμβαση σε Παιδιά & Εφήβους

Η Νευροψυχολογική παρέμβαση και υποστήριξη δεν περιορίζεται στην ειδική διαπαιδαγώγηση αλλά στοχεύει στο να επιφέρει πραγματικές αλλαγές γενικότερα στη νόηση του παιδιού που θα το βοηθήσουν να έχει συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής σαν παιδί και αργότερα σαν ενήλικος.

Πραγματοποιείται με χρήση εξειδικευμένου υλικού όπως παιδαγωγικό, και ειδικό ηλεκτρονικό-λογισμικό και περιφερειακό υλικό εκπαίδευσης- αυτοανατροφοδότησης και κοινωνικά σενάρια προσομοίωσης για εφαρμογή στις πραγματικές συνθήκες ζωής. Έτσι επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών αυτό-εποπτείας, αυτό-επίγνωσης, αυτό-διόρθωσης των σφαλμάτων που παρατηρούνται κατά τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά.

Διαμορφώνεται εξατομικευμένο νευροψυχολογικό πρωτόκολλο παρέμβασης με στόχο την ανάπτυξη της αισθητικότητας και κινητικότητας που αποτελούν του υπόβαθρο της νόησης και του ψυχισμού, τη βελτίωση της προσοχής, της μάθησης, της αντίληψης, της μνήμης του παιδιού πάντα με τη μορφή του παιχνιδιού φυσικού, σωματικού αλλά και ηλεκτρονικού.
Το πρωτόκολλο παράλληλα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την συναισθηματική υποστήριξη και ενδυνάμωση του παιδιού ώστε να αποδεχτεί την όποια ιδιαιτερότητά του και να μάθει από νωρίς να αγαπά και να εκτιμά τον εαυτό του. Αναπόσπαστο μέρος της παρέμβασης είναι τόσο το ελεύθερο όσο και το θεραπευτικό παιχνίδι, η θεραπευτική τέχνη η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης θυμού. Η σχολική συνοδεία αποτελεί επίσης μέρος των υπηρεσιών νευροψυχολογικής υποστήριξης.

Z

Συμβουλευτική Γονέων & Επικοινωνία με το Σχολείο

Η συμβουλευτική γονέων είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε τύπου παρέμβασης στα παιδιά. Είναι σημαντικό ό,τι μαθαίνουν τα παιδιά κατά την παρέμβαση να συνεχίζεται και στο σπίτι. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στο δύσκολο έργο των γονέων σε όλο το διάστημα που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες. Η άρτια συνεργασία με τους γονείς ξεκινά από την ενημέρωση και τις κατάλληλες οδηγίες που τους παρέχονται με το πέρας της κάθε συνεδρίας. Προγραμματίζονται όμως και ολόκληρες συνεδρίες αποκλειστικά με τους γονείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να γίνει ανασκόπηση και αξιολόγηση της πορείας του παιδιού με στοιχεία από τον θεραπευτή, τους γονείς, ακόμα και τους δασκάλους του παιδιού όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη από την Ψυχολόγο στο σχολείο του παιδιού εφόσον κληθεί. Σκοπός της επίσκεψης είναι να βοηθηθεί τόσο το παιδί όσο και οι εκπαιδευτικοί που το φροντίζουν. Κρίνεται αν πρέπει να ακολουθήσουμε ένα νέο πλάνο παρέμβασης στο εξής, αν περνάμε σε άλλο στάδιο παρέμβασης ή αν πρέπει να ακολουθήσουμε το ίδιο πλάνο παρέμβασης αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Τέλος, οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν στα σχετικά σεμινάρια που οργανώνονται και πραγματοποιούνται στον χώρο μας από την Ψυχολόγο Χρυσάνθη Ανδρόνογλου.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μου

Πως θα μας βρείτε

Ευδόξου 38 - Νέος Κόσμος, 11743 Αθήνα

6944998431, 2107010689

chrysanthi andronoglou