Ερωτήσεις & Απαντήσεις

w

Ποιος ο ρόλος του Ψυχολόγου;

Ο Ψυχολόγος είναι επιστήμονας της ψυχικής υγείας και ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά η οποία εμπεριέχει πολλές έννοιες. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρεται στην προσωπικότητα του ατόμου, τις συνήθειές του, τον τρόπο επικοινωνίας του & τις σχέσεις του με το περιβάλλον ή τη διάθεσή του. Μπορεί ακόμα να αναφέρεται στις δεξιότητες και νοητικές ικανότητες του ατόμου όπως αντίληψη, μάθηση, μνήμη, λόγο και σκέψη. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να μας υποστηρίξει όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα σε αυτούς τους τομείς. Έργο του είναι η κατανόηση του αιτήματός μας και η τοποθέτησή του στις πραγματικές του διαστάσεις. Ο ψυχολόγος είναι ένας αντικειμενικός παρατηρητής που μπορεί να βοηθήσει να δούμε το κάθε ζήτημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Συχνά λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης που μας επιτρέπει να δούμε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική μας ανάπτυξη, στη βελτίωση της ψυχικής μας ισορροπίας, των κοινωνικών μας σχέσεων, στη συναισθηματική μας ευημερία, στη λήψη αποφάσεων. Έχει επίσης τη δυνατότητα να συμβάλλει στη βελτίωση του τρόπου σκέψης μας, των μαθησιακών και γνωστικών μας ικανοτήτων. Ο ψυχολόγος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση αλλά και στην παρέμβαση στις διαταραχές άγχους, διάθεσης, προσωπικότητας, κατάθλιψης/ μανίας (διπολική διαταραχή), ψυχαναγκασμού και καταστάσεων ψύχωσης.

w

Ποιοί άνθρωποι μπορούν να επισκεφθούν τον Ψυχολόγο και πότε;

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να επισκεφθούν τον ψυχολόγο για την επίλυση ζητημάτων είτε μέσω συνεδριών συμβουλευτικής είτε μέσω ψυχοθεραπείας. Η πρώτη επίσκεψη καλό είναι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε ή πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όπου είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού.

w

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητη η βοήθεια του Ψυχολόγου;

Την πλειοψηφία των προβλημάτων που μας απασχολούν την αντιμετωπίζουμε με την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής και με τη στήριξη του οικογενειακού και κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες τα παραπάνω δεν είναι αρκετά ή αποτελεσματικά ενώ μπορεί διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημά μας γίνεται χρόνιο. Οι λόγοι ποικίλουν. Συχνά για παράδειγμα, η συναισθηματική μας εμπλοκή σε μία κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μπορεί να μη μας επιτρέπει να την δούμε καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθούμε προκειμένου να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση. Επίσης, οι συμβουλές που πρόθυμα μπορεί να μας παρέχει το οικείο περιβάλλον μας μπορεί να είναι μεροληπτικές πάλι για συναισθηματικούς λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτική εμπειρία που δεν είναι δυνατό να μας τις παράσχουν το περιβάλλον μας ή τα μέσα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο. Ο Ψυχολόγος έχει την απαραίτητη εκπαίδευση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε αυτή την αναζήτηση και να αντιμετωπίσουμε με ομαλότερο τρόπο τα ζητήματα που μας απασχολούν.

w

Μερικές περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να επισκεφθούμε τον Ψυχολόγο

Οι επισκέψεις στον ψυχολόγο μπορεί να έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η συνδρομή του ψυχολόγου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην περίπτωση όπου μία οικογένεια προετοιμάζεται για μία μεταβατική περίοδο που θα επηρεάσει τα μέλη της, όπως η αλλαγή του τόπου διαμονής, η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, ο αποχωρισμός ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο των γονέων.
Επίσης, αφορμή για επίσκεψη στον ψυχολόγο αποτελούν θέματα σχετικά με τον εαυτό μας, την προσωπικότητά μας, την αυτό εικόνα μας, τις εσωτερικές μας συγκρούσεις, τις σχέσεις μας με τους γονείς μας, τον σύντροφό μας, τις σπουδές, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εργασία μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις, τα παιδιά μας, την ψυχική μας διάθεση.
Οι επισκέψεις μας μπορεί τέλος να έχουν σαν στόχο την παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως η απώλεια οικείων προσώπων και το πένθος, ο χωρισμός, η ανατροφή των παιδιών μας, η ενδοοικογενειακή βία, η εργασιακή εξάντληση.
Ιδιαίτερες περιπτώσεις παρέμβασης αποτελούν η αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, η φροντίδα ατόμων με αναπτυξιακά προβλήματα και πολλαπλές ειδικές ανάγκες, η φροντίδα ενηλίκων με γνωστική έκπτωση και ελλείμματα που οφείλονται σε εγκεφαλικές βλάβες από όγκους, κακώσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως Alzheimer, Parkinson, Σκλήρυνση κατά Πλάκας και λοιπά. Σε αυτό το είδος παρέμβασης κατατάσσεται και εκείνη που παρέχεται στους φροντιστές των ατόμων αυτών.

w

Το ταμπού πίσω από τη λέξη «Ψυχολόγος» κόντρα στην πρόληψη και την παρέμβαση

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να επισκεφθούν τον ψυχολόγο πιστεύοντας ότι οι υπηρεσίες του αφορούν σε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία προβλημάτων όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης συχνά σκέψεις και το αίσθημα της ντροπής για την αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου, όπως υπήρχε μέχρι πρόσφατα και για ορισμένες ιατρικές ειδικότητες όπως εκείνης του ψυχιάτρου και του νευρολόγου.
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ενημέρωση πλέον μέσα από την εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο σχετικά με τη σπουδαιότητα της υγείας γενικά και της ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας, αλλά και για τη συμβολή του Ψυχολόγου σε αυτήν. Χωρίς να πρεσβεύουμε ότι με το παραμικρό τρέχουμε στον ψυχολόγο, είναι σαφές ότι είναι σπουδαιότερη η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση από το οποιοδήποτε κοινωνικό ταμπού το οποίο θα παρακώλυε μία επιτυχημένη και βραχυπρόθεσμη ίσως αντιμετώπιση.

w

Τι κάνουμε όταν πιστεύουμε ότι ένα οικείο μας πρόσωπο ή το παιδί μας χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη;

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα. Εφόσον μας ζητηθεί η γνώμη και η άποψή μας και οι σχέσεις μας με αυτό το πρόσωπο μας το επιτρέπουν θα μπορούσαμε να το προτείνουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει νόημα να πιέσουμε για τη συναίνεση για μία επίσκεψη στον Ψυχολόγο διότι αυτή θα είναι καρποφόρα μόνο εφόσον την επιθυμεί το ίδιο το άτομο.
Εάν πρόκειται για το παιδί μας και έχουμε αποφασίσει ότι θα το βοηθούσε η παρέμβαση Ψυχολόγου θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί του και να του εξηγήσουμε το στόχο αυτής της παρέμβασης δίνοντάς του, παράλληλα, το δικαίωμα επιλογής του Ψυχολόγου με τον οποίο πρόκειται να συνεργαστεί. Καλό θα είναι να προηγηθεί μία επικοινωνία με κάποιον Ψυχολόγο που έχουμε επιλέξει προκειμένου να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την πρώτη επίσκεψη του παιδιού μας.

w

Η ψυχοφαρμακευτική αγωγή, ο ψυχολόγος και ο ψυχίατρος

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη η συνδυαστική αντιμετώπιση με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή καθώς η τελευταία μπορεί να βοηθήσει στο να αποκριθούμε καλύτερα στην ψυχοθεραπεία. Είναι συνεπώς συχνά αναγκαία η συνεργασία ψυχολόγου και ψυχιάτρου προκειμένου ο ψυχίατρος να κρίνει ως προς το κομμάτι της ψυχοφαρμακευτικής αγωγής.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μου

Πως θα μας βρείτε

Ευδόξου 38 - Νέος Κόσμος, 11743 Αθήνα

6944998431, 2107010689

chrysanthi andronoglou